We hebben een paar tips voor energiebesparing op een rijtje gezet en hopen dat deze tips je zullen helpen om energie te besparen. Als je nog meer ideeën hebt om energie te besparen of suggesties om ons artikel te verbeteren, gebruik dan de feedbackfunctie aan het eind van dit artikel.
Technische apparaten (huishoudelijke apparaten staan hieronder bij Huishouden)
Stand-by: Veel apparaten draaien permanent in stand-by als ze niet gebruikt worden, in plaats van helemaal uitgeschakeld te worden. Het Duitse Umweltbundesamt schat de onnodige kosten van sluipverbruik in heel Duitsland op vier miljard euro per jaar. In een huishouden kan dit ongeveer een tiende van de elektriciteitsrekening uitmaken. Door de stand-by modus zoveel mogelijk te vermijden (bijvoorbeeld door een stopcontact met een tuimelschakelaar te gebruiken of een apparaat helemaal uit te schakelen) kan per huishouden tot 400 kWh en het trotse bedrag van enkele honderden euro's per jaar worden bespaard.
Tijdschakelfunctie op de router: Ook met WiFi-routers kan energie worden bespaard. Veel apparaten hebben een geïntegreerde timerfunctie, maar zelfs als die er niet is, kan het de moeite waard zijn om de router op bepaalde tijden helemaal uit te schakelen. Een simpele druk op de knop of een eenvoudig te installeren timer is alles wat nodig is om tegelijkertijd elektriciteit en dus kosten te besparen. Zo is internet 's nachts meestal niet nodig, maar het kan ook overdag gebeuren dat er niemand thuis is en de router niet nodig is.
Snelheden van de LAN-poorten (router): Als apparaten via een LAN-kabel op de router zijn aangesloten, kan het de moeite waard zijn de instellingen van de router te bekijken om ook hier energie te besparen. De LAN-poorten kunnen vaak in snelheid worden aangepast. Omdat in de normale stand minder energie nodig is, is het raadzaam te testen of dit voldoende is voor je eigen huishouden. De prestaties die via de vermogensmodus kunnen worden bereikt, worden bij het dagelijks gebruik van apparaten slechts in de meest zeldzame gevallen bereikt, zodat bij de router onnodig energie wordt verbruikt.
Verlaag de schermhelderheid een beetje:Om het stroomverbruik tijdens het gebruik van schermen te verminderen, is het raadzaam te controleren of de gebruikte schermhelderheid kan worden verminderd. In normale lichtomstandigheden is 70% van de helderheid meestal voldoende. Veel apparaten hebben tegenwoordig een sensor die de helderheid automatisch kan aanpassen aan de omgevingsomstandigheden. Deze functie wordt vaak Eco-modus genoemd en moet voor elk scherm geactiveerd zijn. Apparaten die niet gebruikt worden moeten worden uitgeschakeld om niet onnodig energie te verbruiken.
Energiezuinige apparaten: In het geval van monitoren biedt het EU-energielabel al ondersteuning bij het kiezen van een zo energiezuinig mogelijk apparaat. Je kunt de monitoren in onze shop ook filteren op de beste energie-efficiëntieklassen.
Huishouden
Verlichting (gebruik van LED's en bewegingsmelders):De elektriciteit die gebruikt wordt voor verlichting is goed voor ongeveer 10% van de jaarlijkse elektriciteitsrekening. 90% hiervan kan worden bespaard door gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Behalve dat ze elektriciteit besparen, genereren LED's nauwelijks warmte en hebben ze ook een lange levensduur tot 50.000 bedrijfsuren. Nog meer energie kan worden bespaard als het licht alleen wordt ingeschakeld als het nodig is. Bewegingsmelders zijn hiervoor bijzonder nuttig. Ze doen het licht aan als iemand de kamer binnenkomt en weer uit zodra er niemand meer in de kamer is.
Slimme thermostaten: Slimme, programmeerbare thermostaten helpen bij het instellen van de optimale kamertemperatuur en de gewenste verwarmingstijden. Ze vormen een ideale combinatie van comfort en energiebesparende opties. Een slimme thermostaat is eenvoudig te installeren. In veel gevallen is het voldoende om de oude thermostaatkop van de radiator te verwijderen en het nieuwe, slimme model erop te schroeven. Alleen verwarmen voor de werkelijke behoeften verlaagt permanent de energiekosten.
Verlaag de douchetijd (1 minuut minder scheelt al):Bijna 20 procent van ons energieverbruik voor warmte gaat naar warm water. Gezien deze cijfers is het weinig verrassend dat het loont om de douchetijd en -temperatuur te verkorten, al is het maar een minuut of een paar graden. Sommige mensen kunnen ook helemaal zonder warm water. Dat zorgt namelijk voor een aangename verfrissing, vooral in de zomer, en maakt het lichaam wakker. Als neveneffect wordt de douchetijd meestal vrij automatisch verkort. Een andere tip is om de temperatuur van het warme water zo mogelijk te verlagen. Let op de volgende informatie van het Duitse Umweltbundesamt: "Het warme water moet in het hele leidingsysteem altijd een temperatuur van minstens 55 °C hebben en aan de uitgang van de drinkwaterverwarmer altijd een temperatuur van minstens 60 °C aanhouden om legionellagroei te voorkomen."
Oven niet voorverwarmen (te hoog verbruik) & zelfreinigende functie niet gebruiken: Het advies om de oven voor te verwarmen vind je in bijna alle recepten en bakinstructies. Dit is misschien nuttig voor het recept zelf, maar het zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik. Doordat voorverwarmen niet meer nodig is, kan het energieverbruik van de oven tot 20% worden verminderd. Daarvoor zet je de schaal gewoon in een koude oven en verleng je de in het recept aangegeven baktijd met 5-7 minuten. Dit bespaart kostbare energie en de bereide maaltijd smaakt nog steeds minstens zo goed. Een grote energievreter is uitgerekend een slimme functie die het schoonmaken vergemakkelijkt voor de meeste eigenaren van moderne ovens. Het gaat hier om de zelfreinigende functie - ook wel pyrolyse genoemd. Bij dit proces worden hardnekkige resten in de oven bij zeer hoge hitte (tot 500 graden Celsius) afgebroken tot as. Afhankelijk van de vervuiling en de instellingen heeft de oven hier maximaal drie uur voor nodig. Hier wordt tot zes kilowattuur elektriciteit verbruikt per reiniging. We raden aan deze energievretende functie niet te gebruiken.
Gebruik het deksel bij de steelpan: Het is gemakkelijk om bij het koken te vergeten het juiste deksel voor de steelpan te gebruiken, ook al is het energiebesparende potentieel ervan enorm. Het gebruik van een deksel kan tot 65% energie besparen, omdat het kan voorkomen dat de warmte snel ontsnapt.
Gebruik de juiste maat kookplaat voor de pot/pan: Het is ook belangrijk om de potten en pannen altijd op de kookplaat met de juiste maat te plaatsen. Zo wordt de vrijgekomen energie zo efficiënt mogelijk gebruikt.
De restwarmte van het fornuis gebruiken: Zelfs met een fornuis dat al uitgeschakeld is, kunnen kleine en snelle gerechten worden bereid door de restwarmte te gebruiken. De resterende warmte is meestal voldoende om bijvoorbeeld roerei te bereiden of een paar noten te roosteren.
Wanneer gebruik je het fornuis en wanneer de magnetron: Is het energiezuiniger om het fornuis of de magnetron te gebruiken om een maaltijd op te warmen? Dit hangt altijd af van de hoeveelheid die je wilt verwarmen. Je kunt de vuistregel volgen om gerechten tot 400 gram in de magnetron te bereiden. Voor alles daarboven is het meestal efficiënter om het fornuis of de oven te gebruiken. Bij gebruik van de magnetron is het ook belangrijk om het voedsel gelijkmatig en zo plat mogelijk over het bord te verdelen.
Het goed verwarmen van water: Uit het oogpunt van energie-efficiëntie is de waterkoker altijd geschikter dan het fornuis of de magnetron om water aan de kook te brengen. Dit geldt echter niet als je een inductiekookplaat tot je beschikking hebt. Dit vergt nog minder energie dan de waterkoker.
Eco-programma vaatwasser / Uitleg over vaatwasprogramma's (ECO): In eerste instantie klinkt het tegenstrijdig: een vaatwasser die ongeveer 3-4 uur in de ECO-stand draait verbruikt minder energie dan in het normale programma, dat slechts 1-2 uur duurt. De reden hiervoor is dat het water in de ECO-stand tot slechts 45 tot 50 graden wordt verwarmd, terwijl de temperatuur in het standaardprogramma tussen 60 en 70 ligt. Om ervoor te zorgen dat de vaat toch schoon wordt, wast de machine gewoon langer op een lagere temperatuur. Maar omdat de meeste energie wordt gebruikt om het water te verwarmen, is de ECO-stand nog steeds efficiënter, ondanks de langere looptijd.
Eco-programma wasmachine (ECO): Net als bij de vaatwasser klinkt het in eerste instantie tegenstrijdig: een wasmachine die aanzienlijk langer draait in de ECO-stand gebruikt minder energie dan in het normale programma, dat slechts 1-2 uur duurt. De reden hiervoor is weer dat het water in de ECO-stand tot een lagere temperatuur wordt verwarmd, terwijl de temperatuur in het standaardprogramma tot een hogere temperatuur moet worden opgewarmd. Om de was toch schoon te krijgen, spoelt de machine op een lage temperatuur gewoon langer. Maar omdat de meeste energie wordt gebruikt om het water te verwarmen, is de ECO-stand nog steeds efficiënter, ondanks de langere looptijd.